Geen leges

Je leest het goed, geen leges. Dit jaar zal je, als je KCT afdeling een beetje op de hoogte is, de pinpas niet hoeven te trekken voor het verlengen van je verlof tot voorhanden hebben. Dit komt allemaal door een verlenging in het verleden. Hiertegen is met succes geprocedeerd en gewonnen. Hoe dit precies in elkaar zit kan je in dit artikel verder lezen.

Weten jullie het nog? Die pandemie waardoor de hele wereld op z’n gat lag? Zo ook onze schietsport. Maar naast de sport zelf kwam ook het verlengen van de verloven en jachtaktes in het gedrang. Het was immers niet verstandig om veel mensen op 1 plaats te hebben. Dus bedacht men in 2020 dat het wel handig was om voor een keer alle verloven ambtshalve te verlengen. Hierdoor hoefde we dus niet op te komen draven bij de afdeling KCT en hoefde KCT geen stempeltjes te zetten. Wel werd er aangegeven dat destijds er wel controles voor de verlengingen zijn uitgevoerd.

Wat is er gebeurd?

Op 14 februari heeft de rechter een uitspraak gedaan over deze ambtshalve verlenging. De zaak was aangespannen door een verlofhouder die het er niet mee eens was dat hij door deze ambtshalve verlenging de volle mep van de leges moest betalen. En deze heeft met deze uitspraak zijn gelijk gekregen. Immers wordt er in de Wet wapens en munitie niet gesproken over kosten voor een ambtshalve verlenging maar alleen over een aanvraag (een eerste aanvraag of een verlenging daarvan). Zie hieronder de belangrijkste quote uit de uitspraak:

De Afdeling is, anders dan de rechtbank, van oordeel dat een ambtshalve verlenging geen handeling is die met een aanvraag als bedoeld in artikel 41 van de WWM kan worden gelijkgesteld. In artikel 41 van de WWM is geen grondslag te vinden voor het in rekening brengen van een onkostenvergoeding voor een ambtshalve verlenging van de geldingsduur van een wapenverlof terwijl die ingevolge artikel 104 van de Grondwet wel vereist is. De minister was daarom niet bevoegd de onkostenvergoeding voor de ambtshalve verlenging van de wapenverloven voor het jaar 2020 bij [appellant] in rekening te brengen.

De volledige uitspraak vind je hier:

https://www.raadvanstate.nl/uitspraken/@141666/202203325-1-a3

En nu?

Ja, mooi! Fijn voor degene die de zaak heeft aangespannen want hij krijgt blijkbaar zijn geld terug…. Klopt! Maar jij dus ook. Door deze uitspraak worden er dit jaar geen kosten in rekening gebracht voor de verlenging om zo de ambtshalve verlenging te compenseren. Deze instructie kon ik niet terugvinden in de Staatscourant maar is blijkbaar als ambtsinstructie verspreid binnen de KCT afdelingen. Op vuurwapens.net en ook op Facebook melden meerdere schutters dat ze bij verlenging te horen kregen dat ze dit jaar geen leges hoefde te betalen. Lekker toch? De schietsport is al duur genoeg!

Het kan zijn dat je wellicht eerder dit jaar al verlengd hebt en toen nog gewoon de reguliere leges hebt afgetikt. Mogelijk wordt dan volgend jaar de compensatie geregeld. Voor meer informatie kan je altijd contact opnemen met KCT.

Met dank aan Peter VuWa voor het verifiëren van de juiste uitspraak.

Groet,

Sportschutter.

P.S. nog even dit: Vind je m’n artikelen leuk / nuttig om te lezen? Zou jij ook een kleine bijdrage willen leveren aan deze site? Zelfs een kleine donatie betekent heel veel voor mij en natuurlijk ook voor deze site! Hiermee kan ik meer reviews schrijven, het domein onderhouden en een klein beetje terug krijgen voor de diverse projecten die ik programmeer. Zou je een kleine donatie willen doen? Klik dan hier!

One thought to “Geen leges”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *