Review: Swampdeer HD MAX 4x-16x

Soms heb je van die merknamen waarvan je op het eerst gezicht zoiets van hebt van… mwah. Zoiets had ik ook toen ik gevraagd werd om een kijker van het merk Swampdeer te reviewen. Beetje beroepsdeformatie misschien maar in mijn werk heb ik juist geleerd om verder te kijken dan hoe iets eruit ziet of hoe het beschreven wordt. Kortom, voel het aan de tand en vorm je eigen mening.

Over Swampdeer

Dit bedrijf is gestart in 2014 en in 2018 is het merk geregistreerd in Europa. Ze produceren naast reddots ook kijkers waarbij ze de laatste categorie onderverdelen in tweeën. De eerste categorie kijkers zijn vooral kijkers met een vergroting van 1-4x, de tweede categorie zijn kijkers die een minimale vergroting hebben van 4x. De kijker die wij hier reviewen is dus een kijker uit die tweede categorie.

Details kijker

De HD Max is een korte kijker (vandaar de afkorting SF wat staat voor Short Front) met een vergroting van 4x tot 16x. De focus van deze kijker lig op het eerst focal plane. Dat wil zeggen dat bij in- of uitzoomen je draadkruis mee wordt vergroot of verkleind.

Het richtpunt in de kijker bestaat uit een smalle stip. Dat is voor het precisieschieten, vind ik zelf, erg prettig aangezien je met de stip precies je doel goed kunt afdekken. Daarnaast heeft de kijker diverse compensatiemogelijkheden in het draadkruis.

ModelHD MAX 4-16X44SF FFP
Min. Max. vergroting4X-16X
Focal PlaneFirst
Oog afstand2.7IN(6.9CM)-2.8IN(7.1CM)
Verstelling per click1/4 MOA
Max bijstelling hoogteverstelling60 MOA
Max bijstelling zijdelinks60 MOA
Objectief diameter44MM
Buis diameter30MM
Lengte231mm
Gewicht420 gram
Verlicht draadkruisNee

De draadkruis van deze kijker is dus niet verlicht. Persoonlijk heb ik daar toch niet zoveel mee aangezien ik een zwart draadkruis prima vind werken op een binnenbaan en wanneer je op kaartjes schiet.

Voor meer informatie kan je ook kijken op de site van de fabrikant:

https://www.swampdeeroptics.com/elementor-2375

Unboxing

Vroeger kwamen kijkers nog uit China in zo’n lelijke zwarte box met daarop gedrukt in gouden letters “Riflescope”. Vroeger heb ik er ooit een paar gekocht die op deze manier geleverd werden om ze vervolgens op een goedkope en simpele luchtbuks te zetten. Die tijd zijn we inmiddels ver gepasseerd want de scope die ik mocht ontvangen was gewoon erg netjes ingepakt. De verpakking smoelt leuk en klopt met wat er in de verpakking zit. De scope zit netjes ingesloten in het schuimrubber en is netjes verpakt in een dik plastic gripzak. Naast de kijker zit er nog een boekje, zonnekap en inbussleutel in de verpakking.

Na het uitpakken komt er een net en kort kijkertje tevoorschijn. Bedieningsorganen en de flipups zien er netjes uit. De flipups sluiten goed, laten zich gemakkelijk openen en zitten netjes strak om de kijker heen.

De bedieningsorganen doen me erg denken aan Vector Optics. Zeker als je kijkt naar de Sentinal zie ik wat overeenkomsten. Goed, beter goed gejat dan slecht bedacht zeggen we dan. De links-recht en hoogte instelling staan netjes op 0 en zijn bij te stellen door de knop iets naar buiten te trekken. Vervolgens kan je de benodigde wijzigingen maken en de knop weer naar binnen drukken. Met de bijgeleverde inbussleutel kan je de knop ook na de benodigde wijzigingen netjes terug zetten op 0 zonder je instellingen te wijzigen. Zodoende kan je makkelijk later bijstellen.

De parallax zit aan de linkerkant van de kijker. Deze is makkelijk vindbaar en instelbaar. Wel heeft deze een vrij korte slag. Dat houdt in dat je deze het beste rustig kan verstellen zodat je niet te snel te ver draait om het beeld scherp te krijgen.

De praktijk

Voor de praktijktest monteerde ik de kijker allereerst op m’n Niksan PCP geweer. De uitdaging die ik hier tegenkwam was dat ik de kijker voldoende ver naar achter wilde zetten zodat ik prettig het wapen kon schouderen, mijn wang op de kolf leggen en makkelijk de juiste afstand van kijker naar oog kon vinden. De Niksan heeft namelijk best een lange kolf dus de kijker wil je niet te ver naar voren hebben staan. Hiervoor moest ik de kijker monteren voor de magazijnopening van de PCP maar ook zorgen dat ik nog voldoende ruimte overliet om het magazijn in het wapen te plaatsen. Dit kon ik het best bereiken door de montage op de rail direct boven het grendelhuis te plaatsen. Vervolgens de buks mee naar de vereniging.

Het lastige van het afstellen van een PCP of een semiautomaat vuurwapen is dat je deze niet (makkelijk) kan boresighten. Met een grendelgeweer vuurwapen kan je (wanneer je het geweer stabiel neer kan zetten) de grendel uit het wapen halen, door de loop heen kijken tot je het doel ziet en vervolgens door je kijker kijken. Vervolgens kan je de kijker stellen tot het draadkruis op doel staat. Wanneer je nu een schot doet zal je zien dat je al aardig in de richting zit van het doel. Vervolgens is het alleen nog fijnafstellen. Maar hé, dat kan hier dus niet! Dan maar een eerste schot lossen en kijken of hij ergens op doel zit…. wat een verrassing om te zien dat het schot precies onderkant van het zwart terecht kwam! Puur geluk, en dat scheelt me een hoop tijd.

Het fijn afstellen van de kijker werkt bij deze kijker erg prettig. Je trekt de verstelling naar buiten, doet de benodigd aantal klikken die je wilt en drukt de verstelling weer terug. Dit werkt prima en de verstelling blijft tijdens het schieten netjes op z’n plek. Zo hoef je niet te klieren met sleutels of heb je dopjes los liggen die je dan vervolgens niet moet vergeten om mee te nemen.

Na het afstellen ook nog even geprobeerd om een foto te maken door de kijker heen. Vanwege het gebrek aan een statief heb ik deze foto met de hand gemaakt, vandaar de zwarte ring aan de linkerkant van de scope, beter ging het niet worden. Mocht je ooit eens tijd over hebben en denken wat zal ik eens doen…. maak dan maar eens een foto met de hand dus zonder statief door de kijker heen, dat was nog een hele tour. Maar goed, het leuke is wel dat je de inslagen ziet hoe we tijdens het stellen steeds verder omhoog klommen tot we uiteindelijk op doel zaten.

Een volgende avond zou ik de kijker op een vuurwapen monteren om te zien hoe het zich dan houdt. Nou wil het geval dat ik recent een flattop upper in het bezit heb gekregen. Het geluk dat ik de vorige keer had zou ik nu denk ik niet weer hebben dus ik heb dit keer de kijker eerst op 25m ingeschoten om vervolgens naar de 50m te gaan. Na het stellen heb ik nog een heel aantal patroontjes verschoten en de kijker functioneerde prima. Het enige is dat je voorzichtig moet draaien met de parallax verstelling. Zoals eerder gezegd heeft deze een vrij korte slag. Heb je hem scherp op 25m en ga je naar de 50m dan hoef je maar een klein stukje te verstellen, elk klein tikje verder en je beeld wordt iets onscherp. Tikje terug en je zit goed.

Conclusie

Van een kijker in deze prijsklasse (rond de € 133,- om precies te zijn) kan je natuurlijk geen high end kijker kwaliteit verwachten, en dat hoeft ook niet. Zeker is dit een prima kijker als je met een kleiner budget toch een aardige kijker wilt hebben op je geweer. De afstand van oog tot kijker is ruim genoeg om er naast lucht of klein kaliber ook groot kaliber mee te schieten. Zelf heb ik er geen groot kaliber mee geschoten maar er zijn genoeg filmpjes te vinden van deze kijker waarmee ze met groot kaliber schieten. Tijdens het schieten heb ik geen verplaatsing van het nulpunt meegemaakt.

De kijker wordt netjes geleverd inclusief montage. Monteren van deze kijker werkt niet anders dan elke andere kijker. Wel vind ik het een pluspunt hoe de verstelmogelijkheden gemaakt zijn. Uittrekken, stellen en weer terug drukken. Enig nadeel, maar deze heb ik al eerder in het artikel genoemd, is de korte parallax verstelling. Schiet je statisch en op maar een doel, zal je hier weinig van merken. Schiet je dynamisch en doelen op meerdere afstanden dan zal je hier wellicht tegenaan lopen.

Groet,

Sportschutter.

P.S. nog even dit: Vind je m’n artikelen leuk / nuttig om te lezen? Zou jij ook een kleine bijdrage willen leveren aan deze site? Zelfs een kleine donatie betekent heel veel voor mij en natuurlijk ook voor deze site! Hiermee kan ik meer reviews schrijven, het domein onderhouden en een klein beetje terug krijgen voor de diverse projecten die ik programmeer. Zou je een kleine donatie willen doen? Klik dan hier!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *